top of page

Πλαίσιο διδακτικής παρέμβασης  - Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία

Κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση διδασκαλίας της μουσικής μέσα από μια διαπολιτισμική προοπτική, θέτει ως βασικό στόχο τη δυνατότητα των μαθητών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, σεβόμενοι τις πολιτισμικές διαφορές τους, μέσα από την εφαρμογή των θεωριών της κοινωνικής αναγνώρισης ( ενσυναίσθηση, κριτική στάση απέναντι στους ρόλους, ανοχή αντιφάσεων, επικοινωνιακή ικανότητα).

Σκοπός της διδακτικής παρέμβασης κάτω από το πρίσμα των διαπολιτισμικών αρχών στη μουσική εκπαίδευση, ήταν η κοινωνική τοποθέτηση των μαθητών στο σχολείο, στο οποίο συνυπάρχουν μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων.

Οι δραστηριότητες της διδακτικής παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης - 50 δίωρες διδακτικές παρεμβάσεις με παράλληλη ενασχόληση τα σ/κ.
Η υλοποίηση της διδακτικής παρέμβασης έγινε σε δύο αίθουσες διδασκαλίας  και στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.
Οι μαθητές χωρίζονται σε 5 ομάδες όσες και οι χώρες προέλευσής τους και στη θεατρική (6η ομάδα) συμμετέχουν μαθητές από όλες τις ομάδες.

Σε όλες τις ομάδες των παιδιών συμμετείχαν και τραγούδησαν στη γλώσσα των αλλοδαπών μαθητών και οι Έλληνες μαθητές του σχολείου.

 

1η Ομάδα

Η Ομάδα των παιδιών από Αλβανία σύνολο μαθητών/τριών 37 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

2η Ομάδα

Η ομάδα των μαθητών από τη Βουλγαρία σύνολο μαθητών 12 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

3η Ομάδα

Η ομάδα των μαθητών από τη Ρουμανία σύνολο μαθητών 16 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

4η Ομάδα

Η ομάδα των μαθητών από τη Συρία σύνολο μαθητών 14 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

 

5η Ομάδα

Η ομάδα των μαθητών από το Ιράν και Αφγανιστάν σύνολο μαθητών 21 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

 

6η Ομάδα

Η ομάδα των μαθητών του θεατρικού έργου του Αριστοφάνη η ''Ειρήνη’’ από διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας σύνολο μαθητών 20 από διαφορετικές τάξεις του σχολείου μας.

 

Η 6η ομάδα διαφοροποιήθηκε ως αναφορά το πρόγραμμα διδασκαλίας. Εκτός από κάθε Παρασκευή που είχαν πρόβα με τη δασκάλα της θεατρικής παράστασης, προσέρχονταν και τα Σαββατοκύριακα, γιατί είχαμε στη διάθεσή μας τρεις μουσικούς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Για τη διδασκαλία των φωνητικών είχαμε στη διάθεσή μας τέσσερεις φοιτήτριες του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Επίσης οι περισσότερες πρόβες και η διδασκαλία του θεατρικού έγινε στο ‘’Σπίτι του Ηθοποιού’’ όπου πραγματοποιήθηκε και η τελική παράσταση.

 

​Απριλ 23, 2013

​Μάιος 2013

​13 & 14 Ιουν. 2013

bottom of page