top of page
Συμπεράσματα:
 
Ανάπτυξη ενσυναίσθησης. Οι μαθητές έγραψαν τις ιδέες τους για το δικό τους διαπολιτισμικό τραγούδι στην κυρίαρχη και τη μητρική τους γλώσσα, με σκοπό να ενδυναμώσουν την κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά τους και να δράσουν πολιτιστικά μέσα από την πράξη της τέχνης του τραγουδιού, με ταυτόχρονη συμμετοχή Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών από 6 διαφορετικές χώρες.
Καλλιέργεια ανοχής αντιφάσεων. Συμμετείχαν στη διαδικασία εντοπισμού της κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας των ίδιων και των άλλων παιδιών μέσα στην κοινότητα του σχολείου μας, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να διαπραγματευτούν τις διάφορες μορφές αποκλεισμού τους από τα κοινωνικοπολιτικά και πολιτισμικά αγαθά της. Με τη ταυτόχρονη σύμπραξη Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών στην τάξη, τα παιδιά συνδιαμόρφωσαν τη δική τους πραγματικότητα στη μητρική και την κυρίαρχη γλώσσα, με σκοπό να αλληλεπιδράσουν και να ενδυναμώσουν την κοινωνική και πολιτισμική τους ταυτότητα, δρώντας πολιτικά και πολιτισμικά μέσα από την τέχνη.
Ανάπτυξη κριτικής στάσης σε αντιδιαστολή με προκαταλήψεις - στερεότυπα. Οι μαθητές προβληματίστηκαν σε γνωστά τους βιώματα, που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους. Προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πολιτική και πολιτισμική κουλτούρα της χώρας υποδοχής ως τη μόνη ισχυρή. Ανακάλυψαν την αξία του πολιτισμού και της κουλτούρας τους, προσπαθώντας παράλληλα να ενδυναμώσουν και να διαπραγματευτούν τις πολιτισμικές τους ταυτότητες, μέσα από το αυτοσχέδιο τραγούδι.
Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Ενδυνάμωσαν τη γλωσσική τους ταυτότητα και την αναγνωστική τους δράση, πειραματίστηκαν με το ρυθμό και τη μουσική του τραγουδιού αντάλλαξαν απόψεις για το καλλιτεχνικό, αισθητικό και διαπολιτισμικό αποτέλεσμα του τραγουδιού και της θεατρικής παράστασης. Συμμετείχαν με χαρά και ενθουσιασμό, χωρίς κάποιο να απέχει από τη διαδικασία δράσης, είτε μέσω του τραγουδιού, είτε μέσω του θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διαβάσουν το δίγλωσσο διαπολιτισμικό τραγούδι που έγραψαν, να το τραγουδήσουν και να δοκιμάσουν να το παίξουν, πειραματιζόμενα με κατάλληλα λογισμικά, καλλιεργώντας την επικοινωνία μέσα από τη διαφορετικότητα των κοινωνικοπολιτισμικών πλαισίων τους.
 

Αξιολόγηση

 

Διαμορφωτική

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παρέμβασης και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων έγινε διαμορφωτική αξιολόγηση, με σκοπό τη βελτίωση της διδακτικής παρέμβασης σ’ όλους τους εμπλεκόμενους τομείς: διδακτικό, μαθησιακό. Διαμορφωτική αξιολόγηση έγινε με τη δημιουργία του καταιγισμού των ιδεών, βασιζόμενη στη προϋπάρχουσα γνώση και στα βιώματα των μαθητών, σε όλη την πορεία για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξανασκεφτούν, να αναθεωρήσουν, να ξανα-πειραματιστούν και να βελτιώσουν τον αρχικό τους σχεδιασμό, προσθέτοντας ή συμπληρώνοντας ή διαγράφοντας άλλες τεχνικές. Ο σχεδιασμός και η χρήση κοινωνικών δικτύων, η δημιουργία πρωτότυπων τραγουδιών μέσα από την παραγωγή γραπτού κειμένου περνούν από στάδια αξιολόγησης από τους ίδιους τους μαθητές, στα οποία η κριτική και δημιουργική σκέψη οδηγεί σε βελτιώσεις και αλλαγές.

Τελική

Η τελική αξιολόγηση γίνεται τόσο σε ατομικό επίπεδο για τον κάθε μαθητή, όσο και σε ομαδικό επίπεδο με την παρουσίαση των ομαδικών έργων σε σχολική εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς (13 & 14 Ιουνίου 2013), στη βάση της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης του σχολείου μας και του συλλόγου γονέων. Η αξιολόγηση είναι περισσότερο ποιοτική, γιατί στηρίζεται στις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια των παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ψυχοπαιδαγωγικές παραμέτρους που δεν είναι πάντα ορατές ούτε μετρήσιμες.

bottom of page